woensdag 22 juli 2015

Lillehammer en het Olympische gevoel

Gereden:           157 km
Coördinaten:     N61° 07.424 E10° 29.201
Camperplaats:   Lysgårdsbakkene,Olympiaparken  (€ 7,96)

Lillehammer en het Olympische gevoel

Vandaag rijden we richting Lillehammer. Een middelgrote plaats in Noorwegen, maar als je het ons vraagt nog steeds kleiner als Dronten. Als je na gaat dat geheel Noorwegen maar 5 miljoen inwoners telt, dan is dit een grote stad.
Lillehammer kennen we alleen natuurlijk alleen maar van de Olympische winterspelen van 1994 en zonder deze winterspelen zou het een onbetekend stadje zijn.
Vandaag gaan wij dan ook vooral op zoek naar een stukje Olympisch verleden.
Dit wordt al snel duidelijk als we het stadje naderen. Van verre zien we de reuzeschans al in het landschap opdoemen. Daar gaan we dan ook naar toe en het wordt een prachtige ervaring. Wat een inmens grote skischans is dit en als je er rond loopt voel je dat dit een sportcomplex van betekenis is. We zien vele bezoekers, maar vooral ook veel jonge sporters die hier hardlopen, mountainbiken en natuurlijk ski schans springen. Kennelijk trainen hier de nationale toppers van nu.
We gaan met de skilift naar boven om ook de schans van bovenaf te bekijken. Als je daar dan staat en de grote inmense diepte in kijkt, krijg je nog meer respect voor de sporters die hier vanaf durven te springen.
We hebben een heerlijke dag. Het is prachtig weer en de korte broek kan aan en we voelen ons echt in Olympische sferen.
Hierna bezoeken we het stadje zelf ook nog even. Om daar ook nog even sfeer op te snuiven. We realiseren ons dat een evenement zoals de Olympische winterspelen dit stadje geen windeieren hebben gelegd. Zelfs vandaag de  nog hebben ze nog profijt van de winterspelen van 1994. Daarnaast hebben ze hier elk jaar de world cup en wordt er in 2016 een olympische winterspelen gehouden voor de jeugd.
Sinds 1994 staat Lillehammer voorgoed op de kaart!!!
Het mooie is dat we ook nog eens een nacht onder deze skischans hebben mogen staan met onze camper. We hebben er heerlijk geslapen en zijn een vette ervaring rijker.

Nico

Onze camperplaats van vandaag

Even loggen in het Stadion

respect voor de ski springers

Uitzicht over Lillehammer

Olympisch

Selffie bij de schans

Centrum Lillehammer