dinsdag 28 juli 2015

Naar onze laatste overnachtingsplek in Noorwegen

Gereden:           70 km
Coördinaten:      N58° 21.024 E8° 35.865
Camperplaats:   Camperplaats Bie, Grimstad (€ 36,37)

Naar onze laatste overnachtingsplek in Noorwegen

We hebben weer heerlijk geslapen op onze camperplaats in Risør en na het ontbijt lopen we het stadje in. Ook dit is weer een prachtig Noors stadje aan de kust. Wat opvalt is dat alle houten huisjes hier over het algemeen wit geschilderd zijn. Meestal is het toch de bordeaux rode kleur die veel gebruikt wordt in Noorwegen. In de haven is het druk met vooral grote jachten. Het levensonderhoud is voor ons Nederlanders hier erg duur, maar als we hier de gemiddelde Noor zien hebben ze toch de beschikking over grote boten, grote auto's en dure campers. Noren verdienen meer als wij Nederlanders. Daarom is het levensonderhoud voor de Noren ook niet duur hier. Als je kijkt naar de diesel die wij tanken, is de prijs hiervan ongeveer gelijk als in Nederland. In de ogen van de Noren is diesel dus voor een prikkie te koop. Ook grond en huizen zijn relatief goedkoop. Noorwegen is een rijk land wat veel verdient aan de vele energiebronnen die het land heeft. Daarom verdienen Noren veel geld, zijn de sociale voorzieningen goed. Het enige probleem wat de Noren hebben is dat het inwoners aantal voor de grote van het land erg laag is en dat ze ook nog eens te maken hebben met vergrijzing. Dus als je al geschoolde buitenlander hier een bestaan wil opbouwen, ben je hier welkom en kun je veel geld verdienen.

Wij verplaatsen ons verder door het mooie stadje en genieten weer van dit mooie land. We lopen langs de havenkade en komen zo uit aan de rand van het dorp waar we een pad de rotsen opnemen. Wij komen veel sportievelingen tegen die dit klim rondje als trimbaan nemen.
Wat leuk is van dit soort routes is dat de Noren alle paden over de rotsen afbakenen met stapeltjes keien die de weg markeren. Nu hebben wij onze GPS dus kan er niet zoveel mis gaan, maar voor degene die dat niet heeft is het een ideaal middel om goed koers te behouden. Na een pittig tochtje (we zijn nog moe van de dag van gisteren merken we) komen we weer in het stadje uit en dalen we af naar de camper. We lunchten even en willen dan naar Grimstad een plaats 80 km van Kristiansand ons eindpunt van Noorwegen. In de haven zou een camperplek zijn. Na een rit van 60 km komen we aan in de haven waar we geen geschikte camperplek kunnen vinden en rijden terug naar een camping waar een paar km daarvoor langs waren gereden. Ik neem direct de beslissing hier te blijven. We zijn moe en hier zijn de faciliteiten ok. Het is dan ook gelijk de laatste en duurste overnachtingsplek van deze Noorwegen reis maar alla........
Morgen de laatste kilometers naar de fast ferry die ons weer naar Denemarken brengt.

Nico

In het stadje

We zijn welkom

Mooi veilig wandelpad langs de kust

Ook hier mooie views
  
Panorama Risor

Laatste camperplaats Noorwegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten