maandag 13 juli 2015

Preikestolen

Gereden:            126 km
Gevaren:            3,5 km
Coordinaten:       N59° 28.850 E6° 27.635
Camperplaats:    Lokale camping (28,42 €)

Preikestolen
We hebben de wekker vroeg gezet 05:00 uur want we willen de klim naar de Preikestolen (Preekstoel) vroeg maken. Het is een druk bezochte attractie.
Als we om 05:00 uur wakker worden ziet het weer er nog niet best uit. Wekker uit en verder slapen. 08:30 uur schijnt het zonnetje, dus ontbijten en richting de Preikestolen. Een must voor elke Noorwegen bezoeker. Het is een Hike van ruim 3 km heen en 3 km terug waar je naar een hoogte van 600 meter verplaatst. Het pad is bijna geheel gelegd van keien en rotsblokken. Je komt uit op de Preekstoel een iets wat overhangend plateau op de top van een berg waarbij je dus 600 meter diep kijkt en een magnifiek uitzicht over het fjord hebt.
Rond 10:30 uur starten we en het is direkt klimmen. Ayla en Jill zijn mee en naarmate we vorderen krijgen ze er steeds meer lol in. Heidewachtels zijn echte werk honden. Ze willen graag werken voor de baas en het is dus ook een lust om ze mee de berg op te nemen. Heerlijk als je de honden zo ziet genieten. Ze hebben geen enkele last van de mensen die ons voorbij komen, wij voorbij gaan of die naar beneden komen. Ze doen hun eigen ding. En dat motiveert ons dan ook weer. Ik zeg niet dat de klim makkelijk was, maar dat we het heel zwaar hebben gehad, nee…
Na ongeveer 2 uur klimmen staan we op de Preekstoel. Het is lekker druk boven. Dat is jammer, want dit wilden we met het vroege opstaan voorkomen. Maar we kunnen toch genieten van dit indrukwekkende stuk natuur.
De nodige plichtplegingen met foto’s maken worden afgerond en de geocache boven op de Preikestolen wordt gevonden en gelogd. Onze taak zit erop en we beginnen aan de afdaling. Ook niet heel gemakkelijk want je merkt dat je moe wordt en je moet dus goed blijven opletten waar je je voeten neer zet. We hebben gelukkig goed klim schoeisel aan in tegenstelling tot vele anderen. Als je soms ziet hoe mensen dit avontuur aangaan. Slippers, gympen, echt vragen om problemen.
Na 3,5 uur staan we moe maar voldaan weer bij de camper. Heerlijk dat je die bij je hebt. Je kan gelijk zitten en wat eten en drinken. Alles bij de hand.
Hierna gaan we weer verder noordwaarts en we komen uiteindelijk uit bij een lokale camping in de buurt van Sand uit.
Een heerlijke dag en nu ontspannen.

Nico op de Preikestolen

Fenna op de Preikestolen

En hoog is ie

Hi in the sky

Samen

Over het randje

Prachtig uitzicht