vrijdag 17 juli 2015

Wandelen naar de Briksdalsbreen

Gereden:            123 km
Coördinaten:     N61° 51.178 E6° 28.307
Camperplaats:   Parkeerplaats vrije natuur (€ 0)

Wandelen naar de Briksdalsbreen

Gisteren nadat we de blog hadden geschreven en gepubliceerd hadden, hebben we even wat vuilnis buiten de camper gezet. In ons laatste rondje zouden we deze even weg gooien. Zittende in de camper hoorden we wat rammelen. Toen we buiten gingen kijken zagen we al snel een grote volwassen egel die zich in zijn geheel in de vuilniszak had weten te manoeuvreren. Hij deed zich te kost aan onze restjes. We hebben hem maar even bevrijd en weggestuurd. Ga maar ergens anders je eten zoeken. Als we wakker worden is het heerlijk weer. Yes, dit is geweldig, want we willen de gletjser Bricksdalbreen bezoeken. We staan al redelijk in de buurt. Nadat we de gebruikelijke dingetjes hebben gedaan, laden we nog even een volle tank water en legen de vuilwater tank buiten de camping. Bij de plaatselijke supermarkt halen we nog even een vers broodje en we zijn weg.
We klimmen direkt een berg over en rijden langs het fjord om vervolgens bij het plaatsje Olden af te buigen richting de gletsjer. een weg van ruim 25 km die we na de beklimming ook weer terug moeten. Het is erg touristisch hier, want je rijdt van camping naar camping. We rijden langs berg meren en die zijn echt turquoise blauw. Wat een apart gezicht is dat. Het zonnetje schijnt lekker en de temperatuur loopt op naar 18 - 20 graden.
Rond de middag komen we aan op de parkeerplaats bij de Briksdalbreen. Het is weer erg druk met vooral aziaten. Wat een vreselijk asociaal volkje is dat merken we de laatste dagen. Geen enkele manieren kennen ze. Als je een foto wil maken komen ze gewoon voor je staan. Ja echt 50 cm voor je omdat ze zien dat je een mooie foto positie hebt. Ze hebben totaal geen oog voor waar ze zijn en het enige wat ze doen is allerlei poses aannemen om foto's te maken. Beentjes gekruist, liggend met het hoofd ondersteunt door een arm etc....
We laten ons niet aan de kant zetten en we genieten weer van dit mooie stuk cultuur. De gletjser zelf is in de loop der jaren flink gekrompen, maar het blijft een prachtig stuk natuur.
Als we weer terug zijn bij de camper eten we wat en rijden de 25 km weer terug om daarna een overnachtingsplek te zoeken. We willen weer in de vrije natuur staan en rijden daarvoor weer van de doorgaande route af. We pakken eigenlijk altijd een parkeerplaats vlak bij een geocache. De ervaring heeft ons geleerd dat geocaches vaak op bijzionder plekken liggen en we daar dan een mooie plek voor de camper kunnen vinden. Het is weer een belevinis omdat we tijdens de rit in een tunnel terecht komen waarin je elkaar niet kunt passeren. En dat terwijl de tunnel ruim 1 km lang is. Gelukkig is het rustig. Uiteindelijk komen we terecht bij een schansski school die uiteraard in deze tijd van het jaar dicht is. We vinden een mooie plek aan de rand van een parkeer terein en we hebben vrij zicht over het dal. We maken een vuurtje en koken een lekkere pan nasi.
Heerlijk eten aan een kampvuurtje en zo besluiten we weer een bijzondere dag.......

Nico

Egel op bezoek

Uitzicht in de omgeving

De Gletsjer

Selfie bij de Gletsjer

Ayla en Jill bij de Gletsjer

Aso Aziaten

De camperplek

Met z'n allen

Geen opmerkingen: